Benedict October brengt nieuw album uit

Vandaag, vrijdag 17 mei, brengt Benedict October zijn, toch wel lang verwachte, nieuwe album uit. Het album heeft als titel ‘And The The Ocean’. Benedict October is het alter ego van songwriter, muzikant én filmmaker Martijn Smits. Hij debuteerde in 2020 met het album You Can Tell Me Nothing That I Should, toen nog onder de artiestennaam Benedict. Wat in aanvang een fictief epos had moeten worden met als thema de liefde na de dood, kreeg onverwachts een persoonlijke wending toen Smits’ vader in het najaar van 2020 overleed. ‘And Then The Ocean’ is een conceptalbum met ongekend mooi geschreven teksten. De oplettende luisteraar komt heel dicht bij het persoonlijke leven van de zanger/tekstschrijver Martijn Smits. Muzikale referenties  zijn o.a. Tindersticks, The National, David Bowie, Nick Cave en Roxy Music/Bryan Ferry. De kenner weet genoeg en zal absoluut niet teleurgesteld worden. Gemixt door Pieter Vonk en Cenzo Townshend. Gemasterd in de Abbey Road Studio’s door Frank Arkwright.

Met vertraging, de nieuwe EP Saranne

Vandaag is Saranne’s nieuwe EP ‘Wieben je dan?’uitgebracht. De EP verschijnt een vol jaar later dan de bedoeling was. De oorzaak voor deze vertraging is dat Saranne vorig jaar door een, ogenschijnlijk onschuldig, ongeluk haar zangstem verloor.

Blijkbaar had Saranne de titel van haar in 2020 uitgebrachte album niet veel beter, en zeker ook niet veel profetischer, uit kunnen kiezen. Dat album droeg de titel ‘Dagen dat het anders gaat’ en werd zo goed als op de vooravond van het uitbreken van de welbekende covid-pandemie uitgebracht. Het uitbrengen van ‘Dagen dat het anders gaat’ werd daarna gevolgd door een lange periode waarbij het bij iedereen letterlijk anders ging. Het vorig jaar kwijtraken van haar zangstem dwong Saranne wederom in een periode waarin alles weer anders ging.

Maar gelukkig is Saranne nu grotendeels hersteld en is dan eindelijk deze nieuwe EP! Muzikaal blijft Saranne op ‘Wie ben je dan?’ trouw aan haar grote liefde voor americana. In de nummers bezingt ze voor iedereen herkenbare emoties en situaties. Ze bekijkt deze in een bredere context, hoe ze zich verhouden tot de wereld, tot de ander en tot de behoefte aan leven en liefde en de moeite van het vasthouden aan jezelf binnen dit alles.

Saranne laat zich hierbij o.a. door socioloog Nathalie Heinich inspireren. In haar teksten onderzoekt Saranne hoe je eigen identiteit voortdurend verandert door een samenspel tussen hoe jij jezelf ziet, hoe je gezien wil worden, hoe anderen jou zien en wat je meemaakt. Wat zing je als je weer zingen kan maar je lied voor altijd veranderd is? Wie ben je dan? ‘Wie ben je dan?’ is opgenomen in de Uncle Gabe studio van Gabriël Peeters. Op de EP krijgt Saranne de samenwerking van o.a. Bertolf Lentink, Alex Akela en Mirthe de Jonge.

‘Wie ben je dan?’ is zowel digitaal als op CD en LP uitgebracht.

Benedict October onthult eerst single van nieuw te verschijnen album

‘Insomnia’ is de eerste single van het nieuwe album ‘And Then The Ocean’ van Benedict October, het alter ego van de Amsterdamse songwriter, muzikant en filmmaker Martijn Smits. ‘Insomnia’ kan beschouwd worden als een eerste puzzelstukje van het album dat wordt prijsgegeven. De elf melancholische indiepop/-rocksongs op het album staan muzikaal op zichzelf, maar vormen inhoudelijk één geheel en kunnen niet los van elkaar worden gezien. Het conceptuele karakter krijgt een multidisciplinaire extra dimensie met ‘Yesterday Is A Dream’, een zestien minuten durende visualisatie van het album. Deze korte film, die Smits maakte in samenwerking met Bowie Verschuuren, wordt op 24 oktober vertoond in LAB111 in Amsterdam.

Insomnia gaat over mij en m’n vader en over de relatie die ik met hem had als kind. Met dit lied wil ik hem bedanken voor alles wat hij voor mij en ons gezin heeft gedaan. Het geeft me kracht, houvast, ik moet er op huilen en kan er op dansen’, aldus Benedict October. Je kan Insomnia beluister via DEZE LINK.Insomnia beluisteren kan via DEZE LINK.

Maurice van Hoek – Changing Lanes

Maurice van Hoek brengt op 26 mei zijn nieuwe album ‘Changing Lanes’ uit en de distributie van het album loopt via ons.

Al vanaf zijn eerste releases en optredens werd Maurice van Hoek een veelbelovende toekomst in de americana-scene toegeschreven. Naast het uitbrengen van zijn eigen muziek wordt Maurice dan ook door veel andere artiesten en collega-muzikanten gevraagd om zijn samenwerking, meestal als mede-songwriter en begeleider/bandlid. Zo was hij o.a. lange tijd de muzikale rechterhand van Douwe Bob en is hij recentelijk zowel producer, co-songwriter als bandlid van het Harlingse talent Boaz.

Op ‘Changing Lanes’ neemt singer-songwriter Maurice van Hoek de luisteraar mee in de recente grote veranderingen in zijn leven: van een relatiebreuk tot het vinden van een nieuwe liefde en voor het eerst vader worden. 

Changing Lanes is verkrijgbaar op CD, op LP en via alle streamingsdiensten.

Saranne steekt met single Duivels het vuur van haar nieuwe EP aan

duivelsDrie jaar en één week na de release van haar album ‘Dagen dat het anders gaat’ brengt Saranne haar nieuwe single Duivels uit. Duivels is de eerste single die in de aanloop van haar dit voorjaar te verschijnen EP ‘Wie ben je dan?’ uitgebracht wordt.

De titel van Sarannes vorige album had niet toepasselijker kunnen zijn: het album werd net voor het uitbreken van de corona-pandemie uitgebracht en alle seinen die op groen stonden, gingen op rood. Na zoeken, balanceren, vloeken en vinden komt Saranne nu weer met nieuw werk.

De single Duivels gaat over de donkere kant in jezelf. Het gaat over de verleiding van het slechte en het vertrouwen in het goede. Verdwalen tussen deze twee uitersten, dat is mens zijn en met een knipoog naar Goethes Faust, gaat dit nummer vooral over het koesteren van die duivel in jezelf. Speel dat spel met die verleiding en laat je af en toe helemaal gaan. Wanneer er ruimte is om te verdwalen, vind je de juiste weg vanzelf.

Het nummer werd, net als de anders nummers op de EP, opgenomen in de studio van Gabriël Peeters.

De release van de ‘Wie ben je dan‘ EP is in verband met stemproblemen als gevolg van een onfortuinlijk ongeluk uitgesteld naar het najaar.

Klik op deze link om naar ‘Duivels’ te luisteren’.

Boaz – Keep it Simple

In distributie via ons, Keep it Simple, het debuutalbum van Boaz. Nadat Boaz in 2020 de finale bereikte in de SBS6 talentenshow We Want More, werd het hem duidelijk dat hij zijn leven wilde wijden aan muziek. Hij begon zijn eigen liedjes te schrijven en in samenwerking met meer ervaren muzikanten als Maurice van Hoek en Mercy John ontwikkelde hij zijn vaardigheden als songwriter, met nu als veelbelovend resultaat dit album ‘Keep It Simple’. Het album bevat elf prachtige gitaarliedjes met een oorsprong in de Amerikaanse rootsmuziek, waarin hij tekstueel zijn levenslessen en -ervaringen heeft verwerkt. 

Keep it Simple is verkrijgbaar op LP, op CD en via alle streamingsdiensten.

Side Three EP van Poor Man Richie nu uit

8719324129701Vandaag, vrijdag 24 juni, heeft Poor Man Richie hun onlangs aangekondigde Side Three EP uitgebracht. De Side Three EP is een vervolg op én grijpt terug op Poor Man Richie’s debuutalbum Your Mind is like Mine. De EP bestaat uit vijf nieuwe tracks die qua sound naadloos op het debuut aansluiten. Warm aanbevolen voor liefhebbers van ‘sophisticated pop’ in de lijn van bijvoorbeeld Steely Dan en Young Gun Silver Fox.

De Side Three EP is verkrijgbaar op CD  en via   alle streamingsdiensten.

Nieuw: Poor Man Richie!

poor-man-richie-4amMooi nieuws, nu bij, met en via Kroese Records: Poor Man Richie. Poor Man Richie is de band van Derrick van Schie en Niels Verweij. Van Schie en Verweij maakten eerder al samen muziek in bands als The Jaydees en Wealthy Beggar. Eind 2020 bracht Poor Man Richie, net voor de wereld door een hardnekkig en makkelijk overdraagbaar virus op slot ging, het debuutalbum ‘Your Mind is like mine’ uit.  Het album klinkt als een geslaagd huwelijk tussen Steely Dan en Young Gun Silver Fox. Nu in 2022 wordt er weer vol enthousiasme aan nieuw materiaal gewerkt. Het eerste resultaat daarvan is de vandaag uitgebrachte single ‘4AM’. Het is de voorloper van een binnenkort uitbrengen EP.

Klik op de link door om 4AM te beluisteren:  songwhip.com/poormanrichie/4am